Pàgina d'inici > Catalunya, El Temps, Notícies > Nova onada de calor pel cap de setmana

Nova onada de calor pel cap de setmana

CATALUNYA >> Temperatures a 850 hPa, divendres 10 d'agost (Font: GFS-Topkarten)Encara no ens hem recuperat dels rècords de temperatura de divendres i dissabte passat i ja es prepara una nova entrada d’aire saharià que arribarà a Catalunya. Els models meteorològics van confirmant, dia a dia, que patirem un nou episodi de temperatures extremes a partir de divendres.

 
S’engega el mecanisme

Al llarg d’aquest dies, una profunda borrasca atlàntica ha agafat forma a l’oest de les illes Britàniques. Alhora, es va configurant de manera molt clara el centre d’altes pressions que abraçarà gran part de l’interior del continent europeu. Amb aquesta distribució de pressions, que resumeix el mapa isobàric, ja tenim preparada la maquinària que fa arribar la massa d’aire africà, una massa seca i molt càlida, que s’arrossega pel Marroc i Algèria abans d’entrar pel sud de la península Ibèrica i arribar a Catalunya.

Onada més profunda però menys extensa

L’arribada de l’aire càlid la reflexen perfectament els mapes de temperatura a 850 hPa, uns 1.600 metres d’altura. Per aquest episodi, els models marquen l’isoterma del 25 graus endinsant-se cap al centre de França, arribant més lluny que no pas l’onada de calor de la setmana passada.

Per contra, l’extensió d’aquesta nova llengua d’aire càlid podria ser menor, i no afectaria de ple a l’est de Catalunya o la zona el País Valencià.

En tot cas, haurem de seguir l’evolució per determinar l’abast d’aquest nova onada de calor. Divendres, les temperatures repuntaran clarament, però sembla que el màxim arribaria dissabte, amb valors que podrien estar sobre els 38 o 39 graus a Ponent i les Terres de l’Ebre, amb pics puntuals superiors. Entre diumenge i dimarts, les temperatures podrien baixar una mica, pero encara marcarien registres força elevats.

A l’espera de nous rècords

A banda de la durada i l’extensió geogràfica d’aquest episodi, també estarem pendents dels possibles rècords de temperatura que s’hi pugin assolir. Recordem que la setmana passada es van batre rècords absoluts en nou estacions del Servei Meterològic de Catalunya (SMC) de les 127 que tenen com a mínim 10 anys de dades: Organyà (41,6), Gisclareny (33,8), Margalef (40,1), Ascó (39,5), Riba-roja d’Ebre (40,5), Alcarràs (40,2), Maials (39,9), Batea (41,2) i Lladurs (38,6 graus).

L’episodi va ser més intens que el viscut a l’agost de 2007, entre els dies 27 i 29. Altres calorades importants es van produir el juliol de 2005 o l’agost de 2003.

meteo.cat

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari (els comentaris amb caràcter ofensiu i/o racista o que no estiguin relacionats amb la notícia seran esborrats i denunciats immediatament)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: