Pàgina d'inici > Notícies, Oci i Cultura > Mor el filòleg Josep Maria Pujol

Mor el filòleg Josep Maria Pujol

BARCELONA >> Pujol, un gran erudit de la història de la lletra, va escriure amb Joan Solà, ‘Ortotipografia’, una guia teòrico-pràctica adreçada a clarificar tots els dubtes sobre la tipografia.

 

“Vaig descobrir que en Gabriel Ferrater era un aficionat a la tipografia, i em va deixar un llibre que va ser la meva iniciació, un manual d’Oliver Simon, un amic d’Stanley Morison”, va escriure Josep Maria Pujol (1947-2012). El filòleg, que va morir ahir, als 65 anys,  després de tres anys de lluita contra l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), es va dedicar amb passió a la investigació del món de les lletres. Pujol deixa una extensa bibliografia dedicada a l’escriptura tipogràfica: va publicar 25 llibres. Ell defensava que l’ortotipografia no era un afer de correctors sinó essencialment d’autor. Amb el lingüista Joan Solà va publicar ‘Ortotipografia’, una guia teòrico-pràctica, adreçada a fer reflexionar a tots aquells qui, amb la democratització de les tècniques d’edició, decideixen quan una paraula o no ha d’anar amb cursiva, si les abreviatures han de dur punts o com s’han de transcriure uns versos. Pujol defensava que, per escriure de manera correcta, no n’hi havia prou amb un diccionari i una gramàtica, també calia fer servir un manual d’ortotipografia.

Pujol va ser professor de la Universitat Rovira i Virgili, on ensenyava literatura medieval catalana, literatura romànica, escriptura tipogràfica i folklore. També va donar classes de la història de la lletra, dels caràcters tipogràfics i del disseny editorial a l’Escola Eina. Aquest erudit de la història de la llengua va publicar diversos treballs sobre el ‘Llibre dels feits’, del rei Jaume I. Malgrat la malaltia no va deixar de treballar. Ara estava treballant en una edició crítica de la crònica del monarca

Categories:Notícies, Oci i Cultura
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari (els comentaris amb caràcter ofensiu i/o racista o que no estiguin relacionats amb la notícia seran esborrats i denunciats immediatament)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: