Pàgina d'inici > Nens desapareguts de Còrdova, Notícies, Societat > L’autor del segon informe del “cas Bretón” va sospitar a simple vista que les restes òssies eren de nens

L’autor del segon informe del “cas Bretón” va sospitar a simple vista que les restes òssies eren de nens

CÒRDOVA >>José Bretón, segon per l'esquerra, a Las Quemadillas. (Foto: EFE) El gir que ha fet la investigació de la desaparició de dos nens a Còrdova, l’anomenat “cas Bretón”, ha obert el debat sobre l’informe de la policia científica que va atribuir a rosegadors les restes òssies trobades a la finca dels avis paterns. Un segon informe, demanat per la mare de Ruth i José, va apuntar que eren restes humanes. I un tercer, obra del professor José María Bermúdez de Castro, antropòleg de fama mundial que treballa als jaciments d’Atapuerca, va atribuir una de les restes a una criatura de 6,22 anys.
 

Precisament, l’autor del segon informe, l’antropòleg basc Francisco Etxeberria, assegura que va sospitar a simple vista que les restes òssies de la finca de Las Quemadillas eren de nens.

Eren ossos, cremats, humans i de nens. I pot semblar mentida, però aquesta és una tasca fàcil si hi entens”, ha explicat a TV3. Etxeberria ha afegit que les restes humanes són molt identificables. “Les formes anatòmiques són les mateixes i són completament diferents a les de qualsevol altre animal, en el que pot ser nens o, fins i tot, un fetus”.

Els ossos trobats a la foguera, més de 120, no estaven del tot calcinats. I se’n van recuperar prou trossos i estelles per no cometre l’error de confondre’ls amb els d’animals.

Cap especialista en medicina forense s’explica l’error policial. I menys tenint en compte que també s’hi van trobar restes de dents, algunes de llet. “No és ni tan sols difícil adonar-se que les dents són clarament humanes i de nens, en concret d’una persona d’uns 6 anys”, explica Etxeberria.

La paleobiòloga Eloísa Bernáldez assegura que és una confusió estranya. “Hi pot haver una confusió, però sobretot en animals que siguin similars. Però entre rosegadors i homínids, no pot haver-hi confusió“, ha afirmat.

Als màxims especialistes del país, com els que han fet els estudis posteriors, els estranya molt que no els consultin des del principi. Eudald Carbonell, codirector de les excavacions Atapuerca, ha remarcat a TV3 que els especialistes que treballen al jaciment estan disposats a oferir suport a la policia. “Equips com el nostre, l’equip d’Atapuerca, té una sèrie d’especialistes que estan tots interrelacionats i que en aquests casos d’alarma social estaria molt bé que poguéssim col·laborar amb la policia científica, per assegurar científicament les proves i això segurament ajudaria molt a resoldre aquest tipus de cas”, ha afirmat.

La prova definitiva seria l’anàlisi genètica de les restes, però a partir de 100 graus l’ADN es destrueix. Si és cert que José Bretón va construir una mena de forn crematori, podria haver arribat fins als 800, i això fa pràcticament impossible aquesta confirmació.

La resolució del cas està ara en mans de la comunitat científica. S’han de repassar totes les proves que s’han fet fins ara i les noves que es van recollir en l’escorcoll de la finca Las Quemadillas del 28 d’agost, l’endemà que es filtrés el tercer informe, i determinar quines són les correctes. S’ha de concloure si les restes són d’animals, o de nens, com diuen els dos últims informes.

El debat està servit i planteja que, si el primer informe era erroni, potser s’haurien de repassar investigacions fetes en casos anteriors.

324.cat
Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari (els comentaris amb caràcter ofensiu i/o racista o que no estiguin relacionats amb la notícia seran esborrats i denunciats immediatament)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: