Pàgina d'inici > Economia, Especials, Notícies, Puja l'IVA > Entra en vigor l’augment de l’IVA que encareix molts productes, especialment els culturals

Entra en vigor l’augment de l’IVA que encareix molts productes, especialment els culturals

BARCELONA >>Pocs productes se salven dels augments i continuen en l'IVA superreduït.  A partir d’aquest setembre, anar a comprar fa una mica més mal a la butxaca. Amb el canvi d emes ha entrat en vigor l’augment de l’IVA de la majoria de productes i serveis.

 

Avui gairebé tot és més car. En alguns productes es nota una mica i en altres, moltíssim. L’IVA general, que fins ara era del 18%, passa al 21. En aquest grup hi ha la roba i les sabates, els vehicles i carburtants, els serveis com la llum i el telèfon, el tabac i les begudes alcohòliques i els aparells electrònics.

Els productes que estan en el grup que paga un IVA reduït, passen de pagar un 8% a un 10. Són la carn, el peix i els aliments elaborats. També el transport, els hotels, els bars i restaurants, l’aigua, les entrades a museus o les ulleres.

Hi ha dos grups de productes que noten molt més la pujada. Són els que passen de l’IVA reduït i superreduït al general.

Del primer d’aquests dos grups, del de reduït a general, passen de pagar d’un 8% d’IVA a un 21%. Aquí trobem les perruqueries, les floristeries, els gimnasos o les obres d’art i les entrades a espectacles.

Però l’altre grup que encara ho nota molt més és el que afecta el material escolar. Fins ara es pagava l’IVA supereduït, d’un 4%. Ara ha passat a l’IVA general, al 21%. Coincidint amb l’inici de curs, amb aquest tipus de productes és on els consumidors han avançat les compres a l’agost perquè no els costi tan car tornar a classe.

Cop a la cultura

El sector de la cultura i l’entreteniment és un dels que més notarà l’increment de l’IVA que avui entra en vigor. Els 13 punts de més de l’IVA es traduiran en un increment de 70 o 80 cèntims per una entrada de cinema; 4 o 5 euros més per una localitat de teatre que costés fins ara 25 euros, o uns 8 euros més per un musical que en valgui 70. Un CD d’uns 16 euros costarà, també, uns 50 cèntims més.

Un increment semblant pot afectar el preu d’un concert de pop rock, però serà molt més alt en el cas dels festivals musicals, amb tarifes més elevades. La compra d’obres d’art originals, així com els serveis prestats per artistes, també passen del 8 al 21%.

Els empresaris de les indústries culturals mantenen la seva petició al govern espanyol perquè aturi o rectifiqui l’increment impositiu. L’associació que les aplega calcula que la baixada del consum cultural els pot fer perdre 43 milions d’espectadors i més de 4.000 llocs de treball.

Què queda igual?

Hi ha alguna cosa que continua costant els mateixos diners que a l’agost? Doncs sí, els aliments bàsics, com el pa, la llet, els ous, la fruita i les verdures, que tenen l’IVA superreduït del 4% i el mantenen, igual com les medicines, els llibres, els diraris i revistes i les reparacions.

A més, alguns comerços. sobretot grans superfícies, han decidit no carregar , de moment, l’augment de l’IVA al client o carregar-li només en part per què no baixin les vendes.

A les factures de l’agost?

Ja hi ha companyies que aplicaran l’augment de la taxa a factures per serveis fets durant l’agost. El portaveu de l’Organització de Consumidors i Usuaris, Enrique García, ha aclarit que aquesta pràctica és absolutament legal, perquè es cobren al setembre. García puntualitza que, tot i que li sembla injusta, la llei obliga a les empreses a fer-ho així.

Més IVA, més economia submergida?

Experts i comerciants temen que l’augment de l’impost pugui traduir-se en un increment de l’economia submergida. El professor de finances d’ESADE, Jordi Fabregat, però, ha explicat aquest divendres a “El Matí” de Catalunya Ràdio que és massa aviat per posar xifres a la repercussió de la pujada de l’IVA sobre l’economia submergida.

Altres impostos a l’alça

Avui també es modifiquen les retencions de l’IRPF per activitats professionals, és a dir, per haver impartit cursos o conferències. Fins al desembre, aquests diners s’hauran de cotitzar al 21%, i al 19% a partir del gener.

Per últim, també es redueixen algunes de les deduccions que fins ara es podien aplicar a l’hora de pagar l’impost de societats.

Videos  Arriba la pujada de l’IVA

324.cat

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari (els comentaris amb caràcter ofensiu i/o racista o que no estiguin relacionats amb la notícia seran esborrats i denunciats immediatament)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: