Pàgina d'inici > Catalunya, Notícies > Propietaris de camps i terrenys de Blanes posaran 25.000 euros perquè s’acabin les inundacions de les rieres

Propietaris de camps i terrenys de Blanes posaran 25.000 euros perquè s’acabin les inundacions de les rieres

BLANES >>Maquinari netejant una de les rieres de Blanes (ACN)  El mal estat i la brutícia que s’acumula a les rieres a Blanes s’han convertit en un problema cada vegada que plou de forma abundant. La pluja fa que el cabal de les rieres vagi creixent i que s’acabi desbordant en alguns punts, inundant sobretot camps i horts propers al riu. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no té diners per netejar-les. Per això, l’Ajuntament i la Cooperativa Agrícola de Blanes han decidit crear una associació per netejar les rieres. Cada propietari -uns 130- pagarà quotes anuals proporcionals a la superfície de terreny que tingui. Aquests diners serviran per netejar les rieres. D’entrada, calculen que posaran 25.000 euros per fer la primera actuació d’urgència.
 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és qui té les competències per fer-ne el manteniment, però, com que té un endeutament molt fort, no disposa de diners per fer aquestes inversions. Un dels episodis que més mal ha causat a Blanes ha estat el provocat per les pluges torrencials que van caure la tardor de l’any passat. La rieres rurals properes al nucli urbà es van trencar en dos punts i es va constatar que a diversos indrets estaven col·lapsades de terra. Actualment la situació continua sent crítica, en especial a les rieres de Can Rabassa i Mas Cremat que conflueixen a la riera de la Vall de Burg.

A la vista que no hi havia possibilitats que l’ACA actués i, amb l’objectiu d’evitar futures pèrdues pels propietaris dels terrenys propers a les rieres, aquest estiu, l’Ajuntament es va posar en contacte amb la Cooperativa Agrícola de Blanes per delimitar les zones inundables de les rieres, unes 130 finques de diversa extensió. Els serveis tècnics municipals de l’Ajuntament van supervisar l’elaboració per part d’una empresa d’un projecte de conservació correctiu sobre 10 quilòmetres de rieres que implica netejar-les de vegetació, drenar-les i reconstruir les motes.

Davant del perill que podria significar que la tardor que ve es repetissin els episodis de pluja, l’Ajuntament i la Cooperativa es van reunir per elaborar un pla d’actuacions. Arran de les reunions, han decidit crear una associació per vetllar pel manteniment de les rieres rurals.

Es tracta d’una iniciativa pionera arreu de Catalunya, ja que serà una entitat privada la que s’encarregarà d’actuar sobre les rieres del municipi. Ja han constituït la comissió gestora que dóna validesa legal a la proposta.

La primera actuació d’urgència a la zona inundable suposarà un cost d’entre 20 i 25.000 euros que posaran de la seva butxaca els mateixos propietaris. Marigó ha detallat que l’import s’ha distribuït equitativament entre els propietaris afectats d’acord amb la superfície de terreny que tenen. Això, segons Marigó, una persona que tingui un hortet pagarà 20 euros l’any, mentre que algun propietari amb més terreny pagarà 30 euros per cada 1.000 metres quadrats de superfície.

Aquestes quotes anuals aniran baixant d’import, ja que es preveu que un cop s’hagi fet aquesta primera acció, més puntual i contundent, només caldrà seguir vetllant en el futur pel manteniment i passar a incidir en els camins rurals, que també necessiten una actuació.

La comissió també s’ha entrevistat amb les empreses que tenen rieres afectades als seus terrenys: Nylstar i Solvay. Nylstar ja ha fet la neteja dels seus trams, mentre que Solvay va començar a fer-ho dimarts passat, totes dues a través d’una empresa contractada amb costos al seu càrrec.

La comissió també té previst posar-se en contacte amb Adif, ja que als voltants de l’estació de Blanes també hi ha zones inundables i demanarà a l’ACA que requereixi a la companyia de gas que canviï el traçat d’una canonada que, pel seu emplaçament, impedeix que l’aigua pugui continuar el seu curs natural a la sortida d’un túnel.

 

324.cat

Anuncis
Categories:Catalunya, Notícies
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari (els comentaris amb caràcter ofensiu i/o racista o que no estiguin relacionats amb la notícia seran esborrats i denunciats immediatament)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: