Pàgina d'inici > Internacional, Notícies > “Frankenstorm”, la tempesta perfecta amenaça als Estats Units

“Frankenstorm”, la tempesta perfecta amenaça als Estats Units

ESTATS UNITS >> Evolució prevista de l'huracà "Sandy" (Font: NOAA)L’huracà “Sandy” continua avançant cap al nord, després de passar pel Carib i deixar-hi un balanç tràgic.  El cicló ha perdut força després del pas per les Bahames com a huracà de categoria 1. Ara és una tempesta tropical, amb vents màxims sostinguts de 110 km/h, però els pronòstics no descarten que torni a assolir la categoria d’huracà. De moment, sembla que seguirà avançant  en paral·lel a la costa est dels Estats Units. Està previst que, a principis de setmana, giri cap al nord-oest i arribi a terra a l’altura de l’estat de Nova Jersey.

 

 
És allà on la situació es podria complicar molt: el “Sandy” podria xocar amb un front d’origen polar que avança cap a l’est. A la imatge de sat·tèlit adjunta es veuen ben definits aquests dos sistemes: l’estructura del cicló tropical situat a l’est de Florida, i unfront de núvols que avança molt lentament cap a l’est. Aquest front fred està associat a una profunda i molt extensa borrasca al nord del continent i arrossega una massa d’aire àrtic. A més a més, és un frontbastant estacionari, perquè queda frenat per un petit anticicló situat a l’Atlàntic nord.

Si aquestes dues estructures conflueixen, estaríem davant d’una d’aquelles situacions anomenades ‘tempestes perfectes’, amb una combinació d’aire continental molt fred i una injecció d’aire molt humit des de l’oceà. Alguns meteoròlegs han batejat aquesta més que probable situació com a “Frankenstorm”, en referència a la dimensió monstruosa de la tempesta i a la proximitat a la festivitat de “Halloween”. “Frankenstorm” podria afectar el corredor més poblat del país, amb 67 milions d’habitants.

Es preveu que la pitjor part del temporal sigui a l’estat de Nova Jersey, de cara a dimarts, però l’abast de la tempesta serà molt més gran: es deixarà sentir des de la costa de Florida fins a gairebé l’estat de Maine, el més septentrional dels Estats Units.

S’esperen acumulacions de pluja d’entre 100 i 150 mm, amb pics de fins a 200 mm als Estats centrals de l’Atlantic mitjà.
Hi ha estimacions de precipitació de fins a 130 mm a l’àrea de Nova York, i de nevades a l’est d’Ohio, Pennsylvania o Virgínia Occidental. Les previsions de l’Administració Nacional Atmosfèrica i Oceànica (NOAA) avisen del risc d’inundacions costaneres, amb un augment de fins a 1,5 metres del nivell del mar en moments de marea alta.

Si es confirmés aquesta tendència, el fenomen podria ser històric. Els científics locals el comparen amb la tempesta que va sacsejar la costa de Nova Anglaterra l’any 1991, tot i que en aquell cas va afectar una zona molt menys poblada. Però en tot cas caldrà veure com evoluciona el cicló tropical “Sandy” en el seu viatge cap a les costes nord-americanes.

 

324.cat

Anuncis
Categories:Internacional, Notícies
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari (els comentaris amb caràcter ofensiu i/o racista o que no estiguin relacionats amb la notícia seran esborrats i denunciats immediatament)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: