Pàgina d'inici > Catalunya, Notícies > Arbre de Nadal natural o artificial?

Arbre de Nadal natural o artificial?

BARCELONA >>La tradició de l'arbre de Nadal és adoptada dels països del nord d'Europa (Foto: Flickr / donnierayjones) El Nadal fa dies que treu el nas a ciutats, botigues i llars d’arreu. Llums, pessebres, boix grèvol i ponsèties, guarniments diversos, Reis Mags i Pares Noel penjats dels balcons i el tradicional arbre de Nadal. I amb l’arribada de tot plegat es reobren alguns vells debats com si és més adequat tenir un arbre natural o un d’artificial.
 

D’arguments a favor i en contra n’hi ha un bon grapat per les dues opcions i, al capdavall, triï el que es triï, totes són decisions respectables. El que si sembla és que els que opten per un arbre artificial al·legant que són més ecològics que els naturals van errats.

Comoditat “artificial”

Els arbres artificials són més còmodes perquè no necessiten tantes atencions i quan passa les festes es plega i es pot guardar a l’armari fins l’any següent. A més, n’hi ha una gran varietat de mides i colors i, fins i tot, n’hi ha que venen guarnits i s’acaba abans la feina.

Per a la butxaca també resulten més econòmics, tant a l’hora de comprar-los com pel fet que és una inversió duradora. Precisament pel fet de durar més anys, s’ha estès la creença que són més sostenibles que tallar cada any un arbre.

Cal saber, però, que el material amb el que estan fets -plàstic i metall- no té res de respectuós amb el medi ambient. Són materials no biodegradables i en alguns casos, per abaratir-ne el cost, contenen substàncies nocives com el mercuri. Per fabricar-los, a més, es consumeix una gran quantitat de recursos naturals.

Un altre handicap d’aquesta opció és que acostumen a ser fabricats en d’altres països i, per tant, la seva compra no reverteix en l’economia del nostre país.

Naturalesa a casa

Optar per un arbre natural comporta una mica més de maldecaps. Cada Nadal, tret que es tingui un jardí o terrassa i s’aconsegueixi que sobrevisqui d’un any per l’altre, s’ha de pensar a anar a comprar-lo. Transportar-lo també pot ser una incomoditat i un cop a casa s’ha de plantar en una torratxa adequada, cuidar-lo i regar-lo perquè, no es pot oblidar, es tracta d’un ésser viu.

Que es sacrifiquin tants arbres per fer bonic a casa és una de les coses que més critiquen els detractors dels arbres naturals. Els seus defensors els responen que no es tracta de destrossar boscos, sinó que la gran majoria provenen de vivers i que per cada arbre que es talla se’n planten molts més.

Donant feina als cultivadors, a més, s’està invertint en una economia de proximitat i també es beneficia el territori ja que es conreen unes hectàrees que molt probablement estarien desertes sense aquesta demanda. També s’està contribuint a la lluita contra l’escalfament global, ja que els arbres consumeixen diòxid de carboni. Un arbre a casa pot proveir d’oxigen a 18 persones cada dia.

Per créixer l’arbre no consumeix energies no renovables i un cop mort és 100% biodegradable. El que cal procurar és reciclar-lo com cal perquè si és cert que la taxa de supervivència és molt baixa, d’entre el 5 i el 10%.

Els Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya esperen que aquest 2012 augmentin per tercer any consecutiu les vendes a Espanya. L’increment previst és d’un 10% gràcies, sobretot, a l’augment de les exportacions d’entre un 30 i un 40% a països com França i la Gran Bretanya però també a d’altres punts del planeta com Jordània.

Una tradició forana

Una tercera opció és passar el Nadal sense arbre. Poca gent la tria en pro de la tradició però, en això, també és bo saber que aquesta no és autòctona sinó adoptada pels cristians dels bàrbars dels països nòrdics. En aquells varals es rendia culte als seus Déus i festejaven el solstici d’hivern amb un avet, arbre de fulla perenne considerat un símbol de la vida eterna i prosperitat, i el decoraven amb fruits i elements de la natura.

Els cristians van adaptar aquesta tradició a la cultura pròpia, convertint l’arbre i les seves decoracions en simbologies referents a la fe cristiana. L’arbre en sí recorda el Paradís i es va decorar amb pomes, símbol del pecat original d’Adam i Eva, i amb espelmes, sinònim de la llum de Jesús. Amb el temps les pomes i les espelmes es van substituir per boles i llums de colors.

 

324.cat

Anuncis
Categories:Catalunya, Notícies
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari (els comentaris amb caràcter ofensiu i/o racista o que no estiguin relacionats amb la notícia seran esborrats i denunciats immediatament)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: