Pàgina d'inici > Internacional, Notícies > 21/12/12 i el món no s’ha acabat

21/12/12 i el món no s’ha acabat

INTERNACIONAL >> “No es troba en cap text maia, jeroglífic ni alfabètic, una profecia apocalíptica per a l’any 2012”, afirma Annabel Villalonga, professora del Grup d’Estudis Precolombins de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els maies, com altres societats, van estar preocupats pel futur. Van fer pronòstics: “La majoria estaven relacionats amb les bones collites, la salut personal i un futur a curt o mitjà termini com a màxim, no amb el que passaria al cap de 5.000 anys, i encara menys en una societat no maia!”, s’exclama Villalonga.

 

Les explicacions científiques, però, no calmen els que esperen desastres. Hi ha prediccions per a tots els gustos: que un cometa s’encastarà a la Terra, que una tempesta solar socarrimarà totes les formes de vida, que un tsunami ho negarà tot. Animals i homes es convertiran en pols interestel·lar. La NASA ha rebut milers de missatges de ciutadans preocupats. Davant el pànic ciutadà, ha fet pública una declaració: “El 21 de desembre no serà la fi del món tal com el coneixem”.

Els orígens de l’equívoc

Els gurus del New Age abracen la fi del món

Els apocalíptics s’aferren a dues inscripcions iconogràfiques maies. Una és al monument 6 de Tortuguero, a l’estat mexicà de Tabasco. És un text incomplet i diu: “El tretzè baktun [una unitat de temps] s’acaba el dia 23 de desembre del 2012 [i no el 21]. Aquell dia es produirà la presentació o el descens del déu B’olon Yookté”. No es pot llegir res més i, per tant, no se saben els motius pels quals la deïtat es presenta a la Terra. “La seva personalitat bel·licosa ha estat malinterpretada ja que s’ha assumit que aquesta deïtat exerciria canvis violents en l’ordre del cosmos”, assegura Villalonga. L’edifici, molt probablement, era una casa dedicada a aquest déu, i per això esperaven que hi aparegués.

El primer que va predir l’hecatombe a partir d’aquest calendari va ser Michael D. Coe, un professor de Yale. “Va ser de manera improvisada i després va reconèixer que s’havia equivocat”, explica Villalonga. Però la idea de la fi del món es va propagar amb força, sobretot entre els místics occidentals de la contracultura dels 60. Als anys 80 aquesta teoria va alimentar molts llibres que es van convertir en bestsellers , entre els quals El factor maya, de José Argüelles, o Maya Cosmogenesis 2012 i The 2012 Story , de John Major Jenkins. “Cap no té gaire rigor”, assegura Villalonga.

El negoci apocalíptic

Turismes, arques de Noè i búnquers a la venda

Alguns apocalíptics encaren la fi del món amb optimisme. El diari rus Pravda assegura que s’esperen molts casaments per avui. Els que construeixen búnquers es freguen les mans. Vivos és una empresa nord-americana que ofereix búnquers de luxe. Poden arribar a acollir mil persones i fins i tot tenen clíniques dentals. Un empresari xinès, Yang Zongfu, ha venut vint arques de Noè amb preus que superaven els 800.000 dòlars. El número 21212 s’ha esgotat als punts de venda de Loteria de Nadal.

La població turca de Sirince, amb poc més de 500 habitants, espera 20.000 turistes. Suposadament se salva de l’apocalipsi. Davant els ingressos que això suposarà, el ministre turc de Cultura i Turisme, Ertugrul Günay, ha donat suport a les llegendes i les històries místiques. L’altre destí escollit pels apocalíptics, la població francesa de Bugarach, ha hagut de tancar el pas de muntanya. Guatemala i Mèxic també s’han preparat per acollir una allau de turistes. Han organitzat rituals, conferències, espectacles musicals… A Yucatán s’esperen 200.000 persones. Tot davant la indiferència dels maies del segle XXI. “És un dia per fer negoci i res més, per a mi no significa res”, assegura Julian Nohuicab, un maia que ven begudes a les ruïnes de Coba.

El món s’acaba molts cops

De l’autoflagel·lació als sopars vegetarians

“Moltes societats que viuen malament, esclavitzades, massacrades o en situacions de molta desigualtat, busquen amb ànsia una data que anunciï la fi del món i ho esperen amb ganes”, explica l’antropòleg i filòsof Joan Prat. “És la possibilitat de capgirar-ho tot, d’una nova societat més igualitària, sense malalties, on tothom visqui amb pau i amor”, afegeix. Els homes i dones de l’Edat Mitjana esperaven l’any 1.000 amb ganes. La doctrina mil·lenarista dels primers cristians ja expressava el desig de viure en un món millor. El messianisme, present en gairebé totes les religions, també anuncia l’arribada d’un messies i d’un nou món. “Grups religiosos com els Testimonis de Jehovà esperen cada dia la fi del món, ja l’anunciaven el 28 d’octubre del 1914, i com que no va passar res, han anat predient noves dates”, explica Prat.

Les profecies de la fi del món es repeteixen al llarg de la història. Al sud d’Itàlia, a finals del segle XIX, els que es resistien als canvis econòmics van abraçar amb eufòria els profetes que anunciaven l’apocalipsi. “A principis del segle XX és al Brasil on apareixen molts moviments messiànics. En aquest cas no per la por del canvi sinó per les ànsies de molts pobles camperols de deixar d’estar oprimits”, diu Prat.

El desig és sempre el mateix, un món millor, però canvien les formes. “Ara la fi del món s’anuncia per internet i l’any 1.000 eren els autoflagel·ladors els que recorrien els pobles predicant-la”, detalla l’antropòleg. Si abans es passejaven despullats o amb un sac com a vestit, i es castigaven, ara la fi del món se celebra amb sopars vegetarians, teràpies naturals i gurus que esperen reunir-se amb éssers de la llum.

És clar que hi ha societats més permissives i d’altres de més inflexibles. Les autoritats xineses ja han detingut mil persones que anunciaven la fi del món. Els que avui estiguin decebuts perquè també ha sonat el despertador tenen una nova data: entre el 2013 i el 2014 el Sol arribarà a tenir una gran intensitat. Poden desitjar una tempesta solar apocalíptica. El president rus, Vladimír Putin, ha anat més enllà: segons ell, el final serà d’aquí 4,5 bilions d’anys. Ningú hi serà per retreure-l’hi.

 

324.cat

Anuncis
Categories:Internacional, Notícies
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari (els comentaris amb caràcter ofensiu i/o racista o que no estiguin relacionats amb la notícia seran esborrats i denunciats immediatament)

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: